Ihmisäly+tekoäly=Superäly

Ihmisäly+tekoäly=Superäly

Tekoäly tulee mullistamaan ihmisten elämän ja monia aloja lähivuosien aikana. Myös hallitus on herännyt ja kunnianhimoisena tavoitteena on tehdä Suomesta tekoälyn kärkimaa. Muutos on usein pelottavaa, mutta muutosta on turha vastustaa ja nyt kannattaa katsoa mihin maailma vie.

Tekoälykeskustelussa ihminen ei ole useinkaan keskiössä, vaan pääpaino on teknologian tuomassa tehokkuudessa ja muissa hyödyissä. Ihminen on kuitenkin äärimmäisen tärkeä elementti tekoälyn kehityksestä, sillä ihmiselle luontaisia ominaisuuksia tarvitaan, jotta tekoäly pysyy oikealla polulla. Hyvä esimerkki tästä on Microsoftin Twitter-botti Tay.  Botti alkoi kiroilla ja twiitata rasistisia kommentteja, kun se jäi yksin oppimaan somevirrasta tulevaa tekstiä ja twiittamaan sen perusteella itse. Toisena esimerkkinä voisin mainita Googlen tekoälyn, joka alkoi äkkiä käyttäytyä kilpailutilanteessa aggressiivisesti ja ahneesti. Samassa yhteydessä huomattiin, että mitä älykkäämpi tekoäly oli, sitä aggressiivisemmin se käyttäytyi ja käytti itseään suosivia tapoja.

Samanlainen käyttäytyminen on tyypillistä myös ihmiselle. Niinpä yhtälailla pitäisi olla huolissaan ihmisestä ja ihmisen kehityksestä kuin tekoälyn tavasta oppia.

Ylen uutisissa (http://yle.fi/uutiset/3-9410272), kerrottiin viisaan ihmisen määritelmä:

  • Korkealle kehittynyt ihminen, joka ei ole itsekeskeinen, mutta on tietoinen omasta rajallisuudestaan.
  • Hänellä on moniselitteisyyden sietokykyä ja hän välttää juuttumista mielipiteisiinsä.
  • Vaatimattomuus, syvä itseymmärrys, empatia ja myötätunto ihmisen kärsimystä kohtaan liitetään myös viisauden piirteiksi.
  • Hän osoittaa toiminnassaan tähtäävänsä eettisesti yhteiseen hyvään.
  • Viisas ihminen ammentaa sekä kirjatiedosta että elämänkokemuksestaan

Näihin viisauden elementteihin ei mikään kone tai tekoäly pysty ja vain harva meistä ihmisistäkään yltää kehityksessään näin pitkälle. Jos ihmisen vahvuudet eli viisaus ja empatian kyky yhdistetään tekoälyyn, saamme aikaan superälyn, jonka positiiviset mahdollisuudet ovat rajattomat. Samalla pitää kuitenkin muistaa, että kaikki maailman ihmiset eivät ole viisaista ja väärissä käsissä tekoälyn positiiviset mahdollisuudet voivat muuttua tuhoisiksi.

Itse haluan uskoa, että teknologia tuo positiivisia muutoksia meille kaikille. Ihmiset saavat keskittyä tekemään sitä, mikä on meille luontaista ja missä me olemme hyviä ja koneet puolestaan tekevät sen, missä ne ovat hyviä.

Tekoäly voi viedä työpaikkoja, mutta samalla se synnyttää myös uutta. Parhaimmillaan tekoäly voi vapauttaa meille aikaa tehdä sitä, mikä on kaikkein tärkeintä eli pitää huolta toisistamme.